Kingos Messsehagel


I Sct. Michaels kirke er bevaret en af de hageler, som Kingo med garanti har båret. Den kaldes normalt Kingos messehagel, men deri ligger kun, at han har brugt den.

En undersøgelse ved en ekspert fra Nationalmuseet synes at fastslå, at hagelen stammer fra sidste halvdel af 1500-tallet, altså 100 år før Kingos tid.

Hagelen er rød, forsynet med kantbroderi og kors i guldtråd. På korset midt på ryggen er broderet den korsfæstede, og neden under et dødningehoved med korslagte knogler. Denne figur kan være sat på Kingos tid.

Hagelens røde fløjl er fornyet flere gange, senest i 1934. Dronning Alexandrine var dengang på besøg i kirken. Hun syntes, fløjlen trængte til at blive udskiftet og donerede nyt fløjl. Hagelen er forsynet med lukning midt foran i lighed med korkåben, som i lutherdommen nu kun anvendes som bispernes liturgiske dragt.

Det må formodes, at kirken på Kingos tid var forsynet med hageler i alle liturgiske farver, altså foruden den røde festhagel også en hvid, en grøn og en violet.

Ved den store brand i 1724 er alt gået til, men ved en tilfældighed har den røde overlevet - måske fordi den alene har været gemt i kirken.

Artikler fra Ejegod Tidende

  • slide
  • slide

Kontakt os

Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen

Kongensgade 23,
3550 Slangerup
Tel.: 2099 5435

info@slangeruphistoriskforening.dk

Historisk Forening holder åbent på Arkivet, Kongensgade 18:
Mandag fra kl.  9 - 12
Arkivets leder er på Arkivet: Torsdag fra kl. 13-17
Tel.: 4735 2372

Top