Slangerups store kirke står som et minde om den tid, da byen var købstad. Der har ligget en kirke på dette sted siden 1100-tallet. Den nuværende kirke er indviet i 1588, da Frederik II døde og Christian IV besteg tronen.
Kirkens stilart kaldes gotisk renæssance. Kirken er omkring 40 meter lang og har høje gotiske vinduer mod nord, syd og øst. Det giver om dagen et stort lys udefra. Det gør kirken lys og venlig.
Kirkens altertavle er et smukt udskåret arbejde fra 1612. I tavlens midterfelt er indsat et gammelt gotisk træskærerarbejde, som forestiller korsfæstelsen. Det er overført fra den gamle kirke.
Et korgitter skiller koret fra skibet. På skibets vægge ses epitafier fra 1600-tallet over den tids betydeligste mænd og deres koner. Der er tre gravhvælvinger under gulvet. Der er ikke adgang til disse hvælvinger. Det antages, at der er mindst 200 begravelser under kirken.
Af kirkens præster kan nævnes Thomas Kingo, født i Slangerup 1634 og præst her fra 1668 til 1677. På Kirketorvet syd for kirken står en mindesten over Kingo.
I våbenhuset ligger et særtryk af ’Danmarks Kirker’, der mere detaljeret beskriver kirken. Bogen kan lånes under et besøg i kirken.
Velkommen til Slangerup Kirke, som er åben fra morgenringning til aftenringning.